Ce reprezinta diverticulii colonici, diverticuloza sau diverticulita?

Diverticulii sunt mici exvaginari („buzunarase” sau „camarute”) care se formeaza in peretele intestinal.

Diverticulii apar in timp ca urmare a presiunii crescute din interiorul intestinului. Au dimensiune de 0,5 cm sau mai mare si pot fi diagnosticati in orice segment al intestinului, insa mai frecvent sunt cei localizati la nivelul intestinului gros, in sigmoid (aflat in partea inferioara stanga a abdomenului).

diverticuloza duodenala dr costea cristian
Diverticuloza colonica sau boala diverticulara este afectiunea care se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor la nivelul intestinului gros. Diverticuloza in sine nu este asociata cu disconfort.

Diverticulita colonica apare atunci cand unul sau mai multi diverticuli colonici devin inflamati. Diverticulita este frecvent insotita de disconfort, iar uneori apar complicatii precum sangerarea sau perforatia peretelui intestinal urmata de diseminarea materiilor fecalre in abdomen.


Mecanismul aparitiei diverticulilor si a complicatiilor asociate este urmatorul:

1. peretele intestinal sanatos se deformeaza in timp din cauza:

– presiunii crescute din interiorul intestinului (ca urmare a constipatiei repetate, deshidratarii, consumului redus de fibre vegetale, nerespectarii senzatiei fiziologice de defecare, etc)

– scaderii calitatii fibrelor de colagen din tesutul conjunctiv al peretelui intestinal (din cauza inaintarii in varsta, fumatului, defectelor genetice, etc);

2. astfel apar primii diverticuli intestinali, in aceasta etapa afectiunea fiind denumita diverticuloza colonica. Cat timp diverticulii nu sunt inflamati, pacientul nu acuza simptome;

3. pe masura ce diverticulii cresc in dimensiuni, in aceste „buzunarase” pot ramane captive resturi de fecale, care ulterior incep sa fermenteze. Apar conditii ideale pentru dezvoltarea exagerata a bacteriilor, care elibereaza toxine. Diverticulita colonica este reprezentata de infectarea si inflamarea diverticulilor. Simptomele includ senzatia de balonare din cauza gazelor de fermentatie, durerea uneori foarte intensa generata de inflamarea peretelui intestinal.

4. ca urmare a episoadelor repetate de inflamatie care survin in timp, peretele intestinal se subtiaza. Apar sangerarile asociate diverticulitei cronice, iar in anumite cazuri peretele intestinal se poate perfora. Aceasta situatie reprezinta urgenta medicala, intrucat materiile fecale si bacteriile din intestin pot sa disemineze in abdomen.

Simptome si Stabilirea Diagnosticului.

Simptomele asociate inflamatiei diverticulilor colonici sunt nespecifice, adica sunt comune cu simptomele generate de alte afectiuni intestinale, inclusiv cancerul colorectal. Intrucat simptomele cauzate de diverticulita pot sa mascheze aparitia si evolutia cancerului de colon, se recomanda efectuarea colonoscopiei de rutina pentru stabilirea diagnosticului diferential.

Simptomele generate de infectarea si inflamarea diverticulilor colonici includ:

– durere abdominala, uneori foarte intensa, frecvent cu debut brusc;

– tranzit intestinal perturbat (diaree, constipatie sau alternanta acestora);

– senzatia de balonare repetata;

– febra, greata;

– prezenta sangelui in scaun.
polipi colonici

Preventia si tratamentul diverticulilor si complicatiilor acestora.

Diverticulii neinflamati nu necesita tratament. Tratamentul diverticulitei colonice presupune asocierea regimului igieno-dietetic (vezi mai jos) cu administrarea de antibiotice.

– prevenirea constipatiei prin consumul alimentelor bogate in fibre vegetale, mentinerea hidratarii corespunzatoare si practicarea zilnica a exercitiilor fizice;

– eliminarea fecalelor cat mai curand dupa aparitia senzatiei fiziologice;

– evitarea fumatului;

– evitarea emotiilor negative si a suprasolicitarii psihice (stres).

Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.

Va invitam sa ne contactati sau orice alt medic gastroenterolog in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome :

diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
senzatia repetata ca dupa scaun intestinul nu se goleste complet;
senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
scaun care este mai subtire ca de obicei;
pierdere in greutate fara un motiv aparent;
senzatia persistenta de epuizare;
imposibilitatea de inghitiere a alimentelor
scaderea in greutate
vomitat repetat.