Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice si poate fi cauzata de o infectie cu bacterii sau de un stil de viata nesanatos, care implica fumatul, un consum necontrolat de alcool sau cafea.
Clasificare
Gastritele sunt clasificate, din punct de vedere al evolutiei, in acute si cronice. Din punct de vedere clinic ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. Acestea uneori pot fi nespecifice, diagnosticul fiind dificil de stabilit, in aceste cazuri impunindu-se investigatii paraclinice precum: endoscopia, examenul histopatologic si investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.
Gastrita acuta este cauzata frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, antiinflamatorii – gastrita postconsum de AINS), de abuzul de bauturi alcoolice – gastrita etanolica, meselor copioase, condimentelor sau alimentelor dificil de digerat. In unele cazuri se instaleaza secundar ingestiei de substante caustice precum acidul sulfuric, clorhidric, acetic, substante care provoaca rani pe diferite portiuni ale mucoasei gastrice – gastrita acuta postingestionala.
In alte cazuri poate fi provocata de refluxul bilei din duoden in stomac, in special dupa anumite interventii chirurgicale(endoscopice) la nivelul stomacului ce favorizeaza refluxul bilios. Gastritele acute pot fi clasificate in: gastrita acuta simpla, coroziva si alergica. Evolutia gastritei acute poate fi de scurta durata cu tendinta rapida spre vindecare dupa administrarea tratamentului adecvat sau dupa indepartarea cauzelor. Neglijarea gastritei acute poate duce la cronicizare sau complicatii severe.
Gastritele cronice se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior si sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. Gastrita cronica are o evolutie indelungata de obicei progresiva si poate duce in timp la atrofia mucoasei gastrice. O complicatie severa a oricarei forme de gastrita este reprezentata de hemoragia de la nivelul mucoasei gastrice, manifestarile clinice fiind diferite in functie de cantitatea sangelui pierdut – de la usoara anemie, la scaune cu sange(melena) si soc hemoragic.
Semnele clinice ale gastritei cronice sunt caracterizate prin senzatii de presiune si arsura in epigastru, dureri surde permanente, uneori cu iradieri dorsale ce pot fi influentate mai ales de schimbarea de pozitie sau de miscari. Gastrita cronica de multe ori, este nemanifesta si se descopera intamplator. Unele cercetari medicale au aratat ca numai o treime din adulti au o mucoasa gastrica absolut normala, restul de doua treimi prezentand semne de gastrita.
Atunci cand sunt prezente simptomele, acestea sunt reprezentate la debut de dureri epigastrice de intensitate variabila si initial fara ritmicitate, care apar de obicei dupa mese mai condimentate, dupa consumul alimentelor mai acide sau mai greu digerabile, alcool, etc. Durerile sunt insotite de senzatie de balonare, satietate, mai rar apar chiarvarsaturi postprandiale.
Unii autori sustin ca o gastrita cronica neglijata poate fi urmata de displazie epiteliala cu dezvoltarea ulterioara a unui adenocarcinom. De aceea se recomanda o abordare serioasa a afectiunii si efectuarea in scopul diagnosticarii precoce a unor endoscopii si examinari histologice seriate.
Printre cauzele gastritei cronice se mai numara infectia cu Helicobacter Pylori, refluxul biliar, utilizarea pe termen lung a medicamentelor de tip aspirina si auto-imunitatea (boala Biermer). Examenul radiologic poate releva pliuri de mucoasa ingrosata, iar investigatia gastroscopica cu biopsie va stabili diagnosticul de certitudine.
Diagnosticul diferential se va face cu alte afectiuni cronice ale abdomenului superior precum ulcerul peptic, hernia diafragmica, esofagita si pancreatita cronica.
Principalele simptome in gastrita
• indigestie
• senzatie de arsuri la stomac
• dureri abdominale
• lipsa apetitului
• ameteli
• varsaturi
• fecale de culoare neagra
• pierderea in greutate
• sange in varsaturi sau fecale
De cine este cauzata gastrita
Gastrita poate fi cauzata de infectia cu Helicobacter Pylori. Netratata, aceasta infectie poate duce la ulcer, si in unele cazuri la cancer de stomac. Infectia mai poate fi cauzata de alte bacterii, fungi sau paraziti.
Boala poate fi declansata de alte afectiuni, precum boala Crohn sau alte afectiuni autoimune care ataca stomacul.
Gastrita mai poate fi cauzata de factori precum
• Un nivel ridicat de acid in stomac
• Varsaturi repetate
• Consumul de substante chimice
• Fumatul
• Traume cauzate de anumite tratamente cu radiatii sau inghitirea unui obiect strain
Care sunt factorii care cresc riscul de gastrita
• Infectia cu bacteria Helicobacter Pylori
• Infectia cu virusul herpes simplex
• HIV/SIDA
• Sindromul intestinului iritabil
• Alcoolismul
• Inaintarea in varsta
Masuri de preventie in gastrita
Gastrita poate fi prevenita prin schimbarea stilului de viata neechilibrat. Aceasta presupune renuntarea la fumat, un consum mult mai scazut de alcool, cafea.
Se considera ca anumite exercitii de relaxare pentru reducerea stresului pot sa aiba un efect pozitiv.
Se recomanda stabilirea unei diete echilibrate si sanatoase, prin consumului alimentelor bogate in fibre, in flavonoide precum merele, fructele uscate de merisor, telina, ceapa si usturoi care ar putea lupta impotriva infectiei cu Helicobacter Pylori.
Nu se recomanda dieta bogata in grasimi, considerandu-se ca alimentele cu un nivel ridicat de grasimi pot cauza inflamarea mucoasei gastrice.
Pentru preventia gastritei, specialistii recomanda evitarea mancarurilor condimentate, alimentelor foarte fierbinti.
Profilaxie
Pentru prevenirea gastritei, exista cateva principii de alimentatie ce pot fi aplicate si adaptate necesitatilor fiecaruia.
Este utila eliminarea zaharul si alimentelor cu aditivi sintetici – explozia de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura si de alimentele imbogatite cu „E”-uri, intrucat ele pot afecta digestia, favorizeaza (in special zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori in stomac, sensibilizeaza, in timp, intreg sistemul digestiv si produc perturbari digestive in lant.
Mai ales cei care au predispozitie sau sufera deja de gastrita trebuie sa evite strict zaharul si alimentele cu aditivi sintetici (in primul rand cei pentru gust, aroma si colorantii).
Se recomanda renuntarea la consumul de alcool – indiferent de provenienta sau de tarie – acesta alaturi de tutun este marele inamic al stomacului. Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate sa declanseze pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
Fumatul joaca un rol extrem de important in etiologia gastritei si ulcerului – se recomanda renuntarea cit mai rapida la fumat in cazul suferintei gastrice.