Definitie
Infectia cauzata de Helicobacter pylori (H. P.) apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a intestinului subtire. Actualmente se presupune ca bacteria Helicobacter pylori este prezenta la aproximativ jumatate din populatia generala. Majoritatea persoanelor contaminate cu Helicobacter pylori nu au semne sau simptome de boala.
In anumite cazuri insa, infectia cu Helicobacter pylori poate conduce la complicatii serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac.
Ca urmare a tratamentului agresiv instituit in ultimii ani, in Statele Unite incidentele acestei infectii si a complicatiilor acesteia sunt in scadere.
Simptomatologie
In cazul majoritatii persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala; in anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari:
– Durere sau arsura abdominala;
– Greata;
– Voma;
– Eructatii frecvente;
– Balonare;
– Scadere ponderala.
Cand este indicat sa mergeti la medic?
Este indicat sa mergeti la medic atunci cand observati oricare dintre simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori, asa cum au fost ele anterior prezentate.
Cereti de urgenta sfatul medicului in cazul in care aveti:
– Durere abdominala severa si persistena;
– Dificultati la inghitire;
– – Scaun negru, „ca pucioasa”, cu sau fara urme de sange in scaun;
– – Varsatura neagra sau cu sange, cu aspect de „zat de cafea”.
Cauze
Infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori) este cauzata de o bacterie care este transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva sau materii fecale. Helicobacter pylori poate sa se transmita, de asemenea, prin surse de apa potabila incomplet tratate.
Cel mai frecvet bacteria se transmite prin premasticatie, aceasta bacterie poate fi cantonata in placa dentara ( asadar prin masticarea hranei pentru bebelusi), Un vechi dicton zice asa: “ Nr de copii infectati vor determina populatia viitoare de adulti ulcerosi”.
Microorganismul patrunde in corp odata cu alimentele ingerate si avanseaza de-a lungul tubului digestiv. Sucul gastric acid reprezinta un mediu nepropice pentru dezvoltarea multor bacterii, dar Helicobacter pylori reuseste sa se adapteze usor intrucat produce o enzima care creeaza un mediu tampon in jurul ei, mediu care blocheaza actiunea acidului clorhidric din sucul digestiv.
Factori de risc
Multi dintre cei afectati de infectia cu Helicobacter pylori sunt copii; infectia apare mai rar la adulti. Factorii de risc pentru infectarea cu Helicobacter pylori sunt legati de conditiile de viata, precum:
– Viata in medii aglomerate. Riscul de a contracta infectia este mai crescut daca persoana respectiva traieste in medii aglomerate;
– Lipsa unei surse de apa potabila. Existenta unei surse de apa potabila ingreuneaza in mare parte infectarea cu H. Pylori. O sursa de apa incomplet tratata impotriva bacteriilor poate constitui un focar de infectie;
– Viata in tarile in curs de dezvoltare. In aceste tari, ca urmare a aglomeratiilor umane si a conditiilor de igiena precara infectia este mai usor de contractat, atentie la calatoria in aceste tari;
– Viata alaturi de o persoana infectata. Bacteria se transmite de obicei si persoanelor care locuiesc impreuna cu individul infectat cu bacteria Helicobacter pylori.
Complicatii
Multe persoane care au o infectie cu H. pylori nu prezinta nici un semn sau simptom, in timp ce alte persoane dezvolta complicatii serioase. Natura acestor diferente nu este pe deplin inteleasa in momentul de fata.
Complicatiile asociate cu infectia cu H. pylori includ:
– Ulcere ale stomacului si ale intestinului subtire. Infectia cu H. pylori sta la baza aparitiei majoritatii ulcerelor gastrice si duodenale;
– Inflamatia mucoasei gastrice. Infectia cu H. pylori cauzeaza iritatia mucoasei ce captuseste stomacul, conducand la aparitia gastritei;
– Cancerul gastric. Infectia cu H. pylori este un factor de risc extrem de important in anumite cancere gastrice, incluzand adenocarcinomul si limfomul gastric.
Pregatirea in vederea consultului medical
Daca aveti manifestari ale infectiei cu H. pylori este indicat sa consultati medicul de familie; acesta va poate recomanda un consult gastroenterologic, daca este necesar. Avand in vedere ca durata consultului medical este limitata, este bine sa fiti pregatiti in vederea consultatiei. Iata cateva informatii care va pot fi de ajutor in pregatirea consultului medical:
Ce puteti face:
– Intrebati daca este necesar sa nu mancati inaintea consultului. In momentul in care faceti progamarea este bine sa intrebati daca nu cumva este necesar sa nu mancati inaintea consultului;
– Scrieti pe o lista toate simptomele, incluzandu-le chiar si si cele care nu par a fi legate de problema actuala;
– Treceti pe lista toate medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimentele alimentare
Daca este cazul;
– Mergeti insotit de catre un membru al familiei, daca se poate, intrucat de multe ori este dificil sa asimilati toata informatia pe care medicul v-o ofera in cadrul unei consultatii. Cel care va insoteste poate de asemenea sa va atraga atentia daca ati uitat sa relatati aspecte relevante pentru afectiunea de care suferiti;
– Treceti pe o lista toate intrebarile pe care ati dori sa le puneti medicului.
Durata consultatiei este limitata, astfel incat pregatirea acestei liste de intrebari va poate ajuta sa optimizati timpul petrecut in cabinetul medicului. Este indicat sa treceti intrebarile pe lista in ordinea descrescatoare a prioritatilor;
Iata cateva intrebari importante in cazul infectiei cu H. pylori:
– Cum cauzeaza H. pylori simptomele pe care le experimentez?
– Poate aceasta bacterie sa cauzeze si alte complicatii?
– Ce analize si investigatii ar trebui sa fac?
– Ce tratament sugerati pentru aceasta infectie?
– Este necesar sa consult un specialist?
– Exista materiale informative legate de afectiunea mea pe care le-as putea consulta?
– Cand trebuie programat urmatorul consult?In afara acestor intrebari pregatite din timp, nu trebuie sa ezitati daca simtiti nevoia sa puneti orice intrebare legata de eventualele neclaritati care pot aparea in timpul consultului medical.
Ce va face medicul
Medicul va va pune mai multe intrebari, cum ar fi:
– Cand au aparut primele simptome?
– – Simptomele au caracter continuu sau intermitent?
– – Cat de severa este simptomatologia?
– – Ati observat ceva (aliment, moment al zilei, etc) care sa amelioreze simptomatologia?
– – Ati observat ceva (aliment, moment al zilei, etc) care inrautateste simptomatologia?
Diagnostic
Analizele si investigatiile utilizate in stabilirea diagnosticului de infectie cu H. pylori includ:
1)- Analizele de sange. Analiza sangelui poate arata anumite modificari ale sangelui aparute ca urmare a infectiei cu H. pylori; Aceste teste insa nu sunt relevante din punct de vedere clinic. Asadar daca aveti Anticorpi impotriva HP, nu inseamna ca infectia este prezenta. Exista posibilitatea ca infectia sa fie vindecata, dr anticoprii sa persiste toata viata sau anticorpii sa fie prezenti si infectia sa fie activa.
2)- Testul respirator. In vederea testului respirator veti consuma o solutie buvabila care contine molecule radioactive de carbon. Daca aveti o infectie cu H. pylori, carbonul radioactiv este eliberat atunci cand aceasta solutie ajunge instomac. Organismul absoarbe carbonul din stomac si il elimina in timpul respiratiei. Astfel, in urma respiratiei in interiorul unui dispozitiv inchis medicul poate masura cu un aparat special continutul de carbon radioactiv din aerul expirat putandu-se stabili diagnosticul de infectie cu H. pylori;
3)- Analiza materiilor fecale. Un test de laborator ce urmareste detectarea antigenului Helicobacter pylori in materiile fecale poate fi utilizat pentru a decela prezenta unor proteine speciale asociate infectiei cu Helicobacter pylori;
4)- Endoscopia digestiva superioara. In cadrul examenului endoscopic medicul introduce un tub flexibil dotat cu o camera de luat vederi de-a lungul esofagului pana in stomac si duoden. Cu ajutorul acestui instrument, medicul poate observa neregularitatile tractului digestiv superior si poate preleva mostre de tesut (biopsii ale mucoasei). Acestea vor fi ulterior analizate(exista diverse metode, in functie de acestea medicul va poate oferi rezultatul pe loc, sau in decurs de o zi, pana la o luna) in vederea decelarii prezentei Helicobacter pylori.
Tratament
Tratamentul infectiei cu H. pylori consta in administrarea unei combinatii de antibiotice care sa distruga bacteria, eradicand infectia.
Tratamentul infectiei cu H. pylori se bazeaza pe antibiotice; medicul prescrie de obicei o anumita combinatie de antibiotice fata de care bacteria are o rezistenta foarte scazuta. Cel mai probabil tratamentul va consta dintr-o combinatie de doua antibiotice administrate oral pe o perioada de 10 zile.
Medicatia de suprimare a secretiei acide gastrice.Medicamentele care reduc secretia acida gastrica cresc eficienta antibioticelor, diminueaza simptomatologia ajuta la eradicarea infectiei.
Testarea post-terapeutica in vederea decelarii infectiei cu H. pylori
Medicul va poate recomanda testarea H. pylori la cateva saptamani dupa tratament, pentru a confirma eradicarea infectiei din organism si a certifica succesul terapeutic. In cazul in care testarea arata un esec terapeutic, va fi necesar un nou tratament, efectuat cu o alta combinatie de antibiotice, urmat de o noua testare in vederea stabilirii eficientei tratamentului.
Prevenire
Avand in vedere ca modalitatea de contaminare cu H. pylori este inca necunoscuta, nu exista o metoda eficienta de prevenire a infectiei. Prevenirea complicatiilor infectiei cu Helicobacter pylori in zonele in care infectia cu Helicobacter pylori si complicatiile acesteia sunt frecvent intalnite medicii efectueaza testari de tip screening in randul populatiei aparent sanatoase. Testarea preventiva pentru Helicobacter pylori poate inlatura riscul dezvoltarii unor complicatii severe ale infectiei cu aceasta bacterie, cum ar fi cancerul gastric.
In prezent nu exista in lumea medicala un consens in ceea ce priveste tratarea pacientilor care nu prezinta semne si simptome clare ale infectiei cu Helicobacter pylori. In cazul in care considerati ca ati putea avea o infectie cu Helicobacter pylori este indicat sa consultati medicul de familie sau medicul gastroenterolog. Impreuna cu acesta, puteti stabili daca este sau nu necesar sa efectuati anumite analize si investigatii care sa depisteze eventuala prezenta a Helicobacter pylori la nivelul stomacului.