Ce este hepatita si cum o putem diagnostica?

Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului.

Hepatitele se pot clasifica in mai multe tipuri, in functie de cauza acestora:virala (virus A, B, C, D, E, F, G), hepatita autoimuna, hepatita toxica (de exemplu indusa de medicamente, suplimente alimenatre), hepatita etanolica(indusa de consumul de alcool), steatohepatita metabolica si bineinteles exista si alte cauze de hepatite sau hepatite fara o cauza precizabila sau a caror cauza nu poate fi dovedita.
Am ales sa va vorbesc cate putin despre fiecare tip de hepatita si in principal despre cauza acestora. Acesta este un subiect laborios si trebuie tratat cu multa rabdare.

Hepatita A

Hepatita A se poate transmite fie de la persoane bolnave prin contact direct sau obiecte pe care aceasta le-a manipulat, dar si prin contactul cu apa sau alimente contaminate, de aceea este importanta igiena cand mancati si prepararati hrana. Cel mai adesea hepatita A are simptome usoare, precum oboseala, colorarea in galben a tegumentelor si sclerelor(partea alba a ochilor), dar pot exista si cazuri de hepatita fulminanta. Aceasta hepatita nu se cronicizeaza, asadar se vindeca spontan sau cu tratament, poate insa evolua si foarte grav, de aceea este nevoie sa conultati medicul daca suspicionati sau daca ati venit in contact cu o persoana bolnava.
Exista un vaccin impotriva acestui tip de hepatita.

Hepatita B

Hepatita B se transmite prin contact cu sange sau secretii contaminate, contact sexual, instrumente ascutite, taietoare, contaminate, precum cele de manichiura, stomatologie. Vaccinarea este disponibila la noi in tara si obligatorie fiind deosebit de importanta; se poate face si mai tarziu in viata in cazul in care nu ati fost vaccinat in copilarie. Vaccinul in Romania este obligatoriu si se efectueza de la nastere, incepand cu anii 2000. Infectia cu virusl hepatitic B poate fi asimptomatica sau simptomele sunt asemantaoare celor din hepatita A. O mare parte dintre noi am trecut prin acesta infectie, insa evolutia a fost spre vindecare, exista insa si o evolutie cronica si se impune tratament pentru a preveni deteriorarea ficatului si evolutia spre ciroza si chiar cancer.

Hepatita C

Hepatita C este o infectie a ficatului, care poate fi vindecata atunci cand acesta este detectat precoce si tratamentul se face corect. De asemenea netrata poate duce la ciroza si chiar cancer. Acest tip de hepatita nu are un vaccin. Tratamentul pentru hepatita poate dura 12 saptamani, atunci cand se face cu agenti nucleozidici, de genul medicamentelor antivirale aparute recent sau poate depasi 6 luni, atunci cand se face cu Interferon Pegylat. Acest tip de hepatita, se transmite prin sange sau secretii ale unei persoane infectate, contact sexual neprotejat, instrumentar medical sau de manichiura, contaminat, transfuzii de sange inainte de 1990( in zilele noastre  sangele necesar pentru transfuzie este testat si prezinta o siguranta foarte mare, riscul de transmitere a virusului C prin acesta metoda fiind practic nula)

Hepatita D

Hepatita D, numita si hepatita Delta, apare impreuna cu virusul hepatitei B si poate provoca hepatita fulminanta. Vaccinarea impotriva hepatitei B imunizeaza, de asemenea, persoana impotriva hepatitei D, deoarece un virus depinde de celalalt pentru a se replica.

Virusul hepatitei E

Hepatita E se transmite prin aportul de apa contaminata cu materii fecale sau alimente contaminate – cum ar fi fructe sau legume nespalate corespunzator. Aceasta boala apare de obicei in focare din cauza igiena precara si insalubritate. Nu exista niciun vaccin pentru hepatita E si tratamentul consta in repaus si hidratare, fiind totusi necesara prezenta la medic in cazul in care veniti in contact cu o persoana bolnava sau suspicionati prezenta acestui virus.

Hepatita F

Studiile stiintifice au confirmat faptul ca hepatita F nu a fost inca identificat in mod corespunzator si, prin urmare, acest tip de hepatita este inca in cercetari.

 

Hepatita G

Hepatita G este adesea diagnosticata la pacientii cu hepatita B, hepatita C sau HIV

Hepatita autoimuna

Hepatita autoimuna este o boala genetica in care organismul produce anticorpi impotriva celulelor sale hepatice proprii care duc la distrugerea progresiva a acestora. In medie, pacientii diagnosticati cu hepatita autoimuna, care  sunt tratati in mod corespunzator pot supravietui asemantor populatiei generale, fiind totusi necesara o monitorizare atenta.

Hepatita toxica medicamentoasa

Hepatita indusa de medicamente, suplimente alimentare sau alte toxice este cauzata de consumul excesiv sau inadecvat de medicamente sau diverse suplimente alimentare. In acest caz, ficatul nu poate metaboliza medicamentele si toxinele generate declanseaza simptomele tipice de hepatita. Tratamentul consta in sistarea ingerarii medicamentelor respective sau inlocuirea acestora cu altele, mai putin nocive pentru ficat. Medicul gastroenterolog, impreuna cu medicul dumnevaoastra curant pot sa stabileasca ce medicament este mai bun pentru dumneavoastra.

Hepatita etanolica

Consumul excesiv de alcool este o dependenta-boala si poate fi cauza unei hepatite acute etanolice, dar si a unei hepatite cronice care sa conduca spre ciroza si chiar cancer hepatic. Asadar daca considerati ca sunteti consumator de alcool in exces, cei din jur va spun ca dumneavoastra consumati prea mult alcool sau daca aveti probleme cu consumul de alcool, nu ezitati sa va adresati medicului el va poate ajuta. Consumul de mai mult de 20 g de alcool pur pe zi(20 ml de tuica, 250 ml bere, 100 ml vin) reprezinta un exces. De cele mai multe ori persoanele care consuma in exces nu vor realiza asta sau nu vor recunoaste, cel mai usor este sa va adresati impreuna cu acesta medicului pentru un control de rutina, iar medicul va stii sa ia atitudinea necesara. In tara noastra consumul de alcool este cea mai frecventa cauza de hepatita si ciroza hepatica. Exista institutii, precum Alcoolici Anonimi, care colaboreaza strans cu medicii si care va pot ajuta sa scapati de aceasta boala si sa traiti o viata normala.

Steatohepatita metabolica

Apare prin infiltrarea grasoasa a ficatului, depunerea de grasime in ficat, cel mai adesea la persoanele supraponderale si obeze, insa pot fi si cauzate de consumul in exces a unor suplimente alimentare sau anumite alimente. Asociata cu consumul de alcool, chiar si in cantitate mica, acesta poate produce inflamatia ficatului, cu aparitia hepatite cronice si evolutia spre ciroza. Acesta este o problema din ce in ce mai frecventa in tara noastra.

 

Unele persoane pot suferi de HEPATITA CRONICA, care poate duce la ciroza, distrugerea celulelor hepatice si necesita transplantul hepatic. Poate fi o cauza a dezvoltarii cancerului de ficat.

Unul dintre cele mai comune teste de sange care ajuta in diagnosticarea hepatitelor este analiza alanin transferazei ALT si aspartat amino transferaza-AST. Masurarea valorilor ALT sau AST este utilizata pentru a detecta leziuni hepatice si, prin urmare, poate fi recomandata pentru persoanele care au:
• Ficat gras sau sunt supraponderali
• Sindrom de epuizare sau „oboseala cronica”
• Pierderea poftei de mancare
• Greata si varsaturi
• Umflarea abdomenului
• Urina inchisa la culoare
• Piele si ochi galbene

Cum poate fi diagnosticata hepatita?

Nivelul de ALT poate fi ridicat chiar si in cazul in care pacientul nu prezinta niciun simptom, si reprezinta un instrument excelent pentru diagnosticarea precoce a problemelor hepatice. Astfel, testul ALT se poate face ca metoda de screening si atunci cand exista un istoric de expunere la unul din virusurile hepatice , utilizarea excesiva a bauturilor alcoolice, etc. In mod normal valorile ALT se situeaza intre 7 si 56 U / litru.
Enzima alanin aminotransferaza este prezenta in celulele hepatice si, prin urmare, atunci cand exista o deteriorare in organ, cauzata de prezenta unui virus sau substante toxice, enzima este eliberata in fluxul sanguin, ceea ce duce la o crestere a nivelului lor sange

ALT foarte mare:
– cand valorile sunt de 10 ori mai mari decat in mod normal, cauza este cel mai frecvent o hepatita acuta cauzata de virus sau utilizarea unor medicamente sau toxice, inclusiv alcoolul, destul de frecvent la noi in tara. O crestere extrem de mare este desori prezenta pentru consumatorii de droguri, medicamente, alcool sau alte substante care provoaca leziuni hepatice severe.

ALT crescute:
– de 3-4 ori mai mare decat in mod normal: in hepatita cronica si, prin urmare, poate fi un semn al instalarii cirozei sau cancerului, de exemplu.

Intrucat enzima alanin aminotransferaza se regaseste si in muschi si inima, desi intr-o masura mai mica, valorile ALT pot fi de asemenea, crescute, dupa efort fizic intens sau dupa efectuarea unei injectii intramusculare. Pentru a evita erorile de diagnostic, medicul poate recomanda alte teste, cum ar fi AST sau GOT, care, impreuna cu ALT, ajuta la confirmarea diagnosticului de probleme hepatice.
In cazurile in care valorile alanin aminotransferazei sunt ridicate, se recomanda sa se consulte un gastroenterolog pentru a face o evaluare a istoricului medical si a identifica cauza problemei hepatice.

Medicul poate solicita, de asemenea, mai multe teste specifice, cum ar fi testele infectioase de hepatita sau biopsia hepatica.