Cauzele de cancer gastric si ce ar trebui sa facem pentru un diagnostic rapid si corect!

Cancerul gastric este una dintre cele mai frecvente cancere din sfera digestiva, al doilea dupa cancerul de colon, iar daca diagnosticul este pus precoce(din primele faze de boala) acesta poate fi tratat si vindecat.
Incidenta este mai crescuta la sexul masculin, iar varsta medie la care survine este de 50-70 de ani.

Factori de risc sunt:

– Alimentatia – consumul de alimente afumate sau uscate, excesul de sare, consumul scazut de fibre vegetale
– Fumatul, consumul de alcool
– Infectia cu helicobacter pylori
– Interventiile chirurgicale la nivelul stomacului in antecedente
– Polipii gastrici
– Ulcerul gastric
– Gastrita atrofica
– Sexul masculin si varsta inaintata
– Antecedentele familiale

Diagnosticul cancerului gastric este relativ simplu daca pacientul cu simptome gastrice se prezinta la medicul specialist gastroenterolog sau specializarile conexe.

Bilantul initial presupune, pe langa realizarea interviului medical, recoltarea analizelor de sange care pot arata o anemie (semn al pierderii de sange din tumora gastrica) markeri tumorali crescuti (CA 19-9, antigen carcinoembrionar), ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice in stadiile avansate) sau chiar semne indirecte ale prezentei unei tumori, precum ingrosarea peretilor gastrice.

Endoscopia digestiva superioara (gastroscopia) este stadardul de aur in vizualizeaza formatiunea tumorala gastrica si o biopsiaza –esantionul recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili despre ce tip de cancer este vorba.

Ecoendoscopia poate fi realizata pentru a stabili gradul de intindere a tumorii la nivelul peretelui gastric.

Trazitul baritat poate aduce de asemenea informatii, in tumorile mari mai ales.

Prin gastroscopie, se urmareste excluderea unor afectiuni ce pot avea manifestari asemanatoare –ulcerul gastric (durerea din cancerul gastric este mai intensa in stadiile avansate, mai ales si nu cedeaza la tratamentul obisnuit pentru ulcer).

Bilantul de extensie : presupune realizarea unei tomografii computerizate, examen imagistic care stabileste raporturile tumorii cu organele vecine si daca acestea au fost invadate sau nu (prin crestere in dimensiuni tumora poate invada splina, pancreasul, vezica biliara, colonul transvers), invazia ganglionilor limfatici regionali, aparitia metastazelor hepatice, ascitei, metastazelor ovariene la femei, metastazelor pulmonare etc;

Pentru a preveni cel mai indicat este sa va prezentati la medic inca de la primele simptome si nu uitati… A preveni este mai usor decat a trata!!!

Sursa poza: sitemedical.ro