MELENA SAU SANGE IN SCAUN?



Dragilor, astazi va scriu cateva trucuri, care va pot ajuta, atat ca pacient, dar mai ales ca medic sau asistent medical.

Cum stabilim daca un pacient are melena, ce este aceasta si cat este de grav? 

Emisia prin anus de sânge digerat (de culoare neagra, ca pacura) provenind  de la nivelul tubului digestiv superior, datorata unei hemoragii digestive (esofag, stomac, duoden sau prima portiune a intestinului subtire).
Ruptura varicelor esofagiene este cauza frecventa a unui melene dar şi leziunile  precum ulcerele, date de  consumul de toxice(alcool), medicamente toxice pentru tubul digestiv (aspirină, antiinflamatoare, Sintrom, Trombostop, etc) sau alte leziuni mai rare precum angiodisplaziile, etc.

Melena se manifestă prin scaune negre, unsuroase, cu un miros caracteristic ( in scoala medicala exista expresia” o data mirosita, nu o sa  o uiti niciodata”, mirosul  ei  este caracteristic)
O melenă impune o spitalizare de urgenţă si depistarea cauzei (prin gastroscopie ) si adoparea tratamentului adecvat (medicamentos, endoscopic sau chirurgical)
Adesea se confunda melena cu scaunul negru, care apare in urma consumului de preparate din Fier, carbune medicinal, suplimente alimentare, mancaruri de culoare rosie, precum rosiile, salamul, capsunii, visinele, ciresele, sfecla rosie, ardei rosu, etc.
Medicul si asistentul medical pot face diferenta, cu usurinta prin turnarea pe produsul biologic, de apa oxigenata-proba cu apa oxigenata!
Diagnosticul hemoragiilor digestive inferioare se bazeaza pe examenul clinic , imagistic si de laborator al bolnavilor . 

Examenul clinic începe cu anamneza (interviul medical) al bolnavului care trebuie sa evidentieze : 
• caracterele sângerarii (debutul , frecventa , abundenta) 
• circumstantele de aparitie (înainte , în timpul scaunului sau dupa scaun, consumul de alcool, medicamente sau alimente care pot colora scaunul)
• semnele asociate (durere , de tranzit , sindrom dispeptic , febra , alterarea starii generale) 
• vârsta , antecedentele familiale ; daca bolnavul a ingerat medicamente inflamatorii sau face tratament cu anticoagulante 

La inspectii se observa culoarea tegumentului palida , circulatia colaterala(vene pe abdomen), teleangiectazii. 

La palpare se pot evidentia eventualele tumori abdominale mari . 
Tuseul rectal – este obligatoriu, se  pot observa existenta buretilor hemoroidali si / sau a fisurilor anale ; se va explora mucoasa rectala pe ultimii 6 – 7 cm pentru a infirma sau confirma prezenta unor tumori ; se va recolta scaun pe degetul de manusa pentru a observa culoarea si a face proba cu apa oxigenata . 


Tuseul rectal este explorarea clinica de baza pentru depistarea  hemoragiilor in urgenta, dar si a afectiunilor anale si rectale inferioare .