Coronavirusurile sunt un grup de virusuri comune în rândul animalelor, dar care se pot răspândi şi la oameni, ultima tulipna descoperita fiind la inceputul lui 2019( nCOV2019). Până în prezent peste 1400 de oameni au fost infectaţi cu această tulpină de coronavirus şi 41 au decedat ca urmare a complicaţiilor si se pare ca numarul se va dubla la fiecare 24 ore.
Majoritatea cazurilor au fost raportate în Wuhan, Beijing, Shenzhen (China), dar există persoane infectate şi în Coreea de Sud, Thailanda, Japonia, America şi, posibil, un caz în Australia.
Infecţia cu coronavirus se manifestă similar gripei şi răcelii, dar poate evolua în afecţiuni mult mai severe, mai ales dacă persoana infectată prezintă şi alte boli care reduc capacitatea de apărare a sistemului imunitar.
Infecţia cu coronavirus: simptome
Infecţia cu coronavirus se manifestă mai agresiv în cazul persoanelor imunodeprimate, care suferă şi de alte boli, al vârstnicilor şi gravidelor. În urma raportărilor efectuate către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a observat că vârsta medie a persoanelor infectate este de peste 40 de ani. Până acum nu a fost raportat niciun caz de infecţie cu noua tulpină de coronavirus la copii.
Printre simptomele frecvente ale infecţiei cu noua tulpină de coronavirus se numără:
-febra crescută
-tusea
-dificultăţile de respiraţie
-nasul înfundat
-rinoreea (secreţii nazale)
-dureri în gât
-dureri de cap
-oboseală
Între 15 şi 20% dintre cazurile de infecţie cu coronavirus 2019-nCoV au necesitat spitalizare, ca urmare a agravării simptomelor.
Ne putem proteja se de o posibilă infecție virala, asadar si de o infectie cu nCOV 2019( coronavirusul original din Whuan-CHINA) prin anumite precauții precum:
1. Când părăsiți casa, purtați mănuși și folosiți-le în transportul public sau în spațiile publice.
2. Dacă trebuie să scoateți mănușile pentru a interacționa social, nu vă atingeți fața sau ochii, indiferent de mâncărime. Mâinile trebuie ferite de contactul cu fața. Înainte ca mănușile să fie folosite din nou, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun.
3. Mănușile trebuie schimbate zilnic, spălate bine și nu trebuie purtate umede.
Măștile sunt nefolositoare
4. Măștile sunt aproape nefolositoare afară și nu ar fi de folos în interior. Totusi specialisti recomanda sa purtati aceste masti cand mergeti in locul aglomerate si mai ales daca sunteti bolnav(gripat) Multe măști se deteriorează după o utilizare sau două. Folosirea aceleiași măști zi de zi este și mai dăunătoare, din cauza bacteriilor ce se strâng în interiorul acesteia, din cauza gurii. Cel mai bine este să nu faceți parte din mulțimi și să stați departe de oameni, la cel puțin o lungime de braț. Daca totusi alegeti sa purtati o masca asigurati-va ca o schimbati dupa fiecare utilizare, la nevoie de mai multe ori pe zi. Aruncati masca intr-un loc special sau adunati-o intr-o punga pe care mai apoi o sigilati si o duceti la cabinetul medicul de familie pt a o arunca la deseuri medicale!
5. Înlocuiți toate prosoapele de la bucătărie și de la baie imediat, înlocuindu-le cu unele curate, notate cu numele celor din familie. Toată lumea trebuie să folosească doar prosopul său, iar acestea trebuie spălate și uscate cu desăvârșire, fiindcă umezeala atrage viruși determinam răceala, gripa și chiar boala determinaga de coronavirus!
Feriți-vă de mânerele de uși
6. Fiți atent la mânerele de uși. Dacă este posibil să acționați ușile doar cu umerii sau coatele, este mai bine. Mânerele trebuie spălate și în propria casă. De asemenea, acest lucru se aplică și la balustrade, tastaturi, telefoane mobile, jucării, laptopuri și multe obiecte care trebuie manipulate cu ajutorul mâinilor.
7. Nu folosiți tacâmurile în mâncarea altcuiva și nu beți din sticla altcuiva.
8. Nu cumpărați, măcelăriți sau consumați orice animal sau pește viu până când o anumită specie este determinată ca fiind sursa virusului.
Recirculați aerul
9. Deschideți geamurile la muncă sau acasă pentru a recircula aerul cât mai des. Însă, dacă este frig sau umed, păstrați căldura și închideți ferestrele.
10. Aveți grijă atunci când îngrijiți pe cineva cu febră. Întotdeauna purtați o mască cand stati langa acesta!
In Anglia sunt raspandite afise care le recomanda oamenilor SA MEARGA la Medic daca cau calatorit recent in China si daca prezinta oricare din simptomele de mai jos:
-febra crescută
-tuse
-dificultăţile de respiraţie