Gastroscopia

 

Ce este gastroscopia sau endoscopia digestiva superioara?

Esogastroduodenoscopia sau gastroscopia reprezintă metoda de elecţie pentru explorarea tractului digestiv. Este o examinare rapidă şi bine tolerată de către pacient, cu scopul de a diagnostica afecţiunile esofagiene, gastrice şi duodenale prin inspecţia vizuală a mucoasei şi prelevarea de biopsii. Gastroscopia deseori poate avea rol terapeutic, prin efectuarea diverselor manopere intervenţionale – oprirea hemoragiilor, dilatarea stenozelor esofagiene, protezarea stenozelor, rezectia polipilor!!

Cum trebuie sa ne pregătim pentru gastroscopie sau endoscopie digestiva superioara?

Stomacul trebuie să fie gol, nu trebuie nici să mâncati și nici să consumaţi lichide în dimineaţa procedurii, sau timp de minim 6 ore înaintea examinării, daca aceasta se efectuează după-masa. Efectuarea unei hemograme și a unei coagulograme este obligatorie înaintea efectuării unei rezecții de polip, o mini interventie chirurgicala. Medicul gastroenterolog trebuie sa stie toate medicamentele si bolile pe care le aveti.

Cine si cum se efectuează gastroscopia?


Gastroscopia se efectueaza de catre medicul gastroenterolog. 
Durata medie a unei gastroscopii este de 5-7 minute. Gastroscopul este un endoscop suplu, introdus prin cavitatea bucală (după anestezia locală a faringelui cu Xilină), până în prima porţiune a intestinului subţire (duoden). Pacientul este aşezat pe partea stângă a corpului, având în cavitatea bucală o piesă de protecţie pentru endoscop. Examinarea nu este dureroasă şi nu împiedică respiraţia, întrucât căile aeriene rămân libere, poate sa traga aer atat pe nas, cat si pe gura! De asemenea, pacientul trebuie să respire regulat pe parcursul examinării, penru a contracara senzaţia de greaţă. În timpul procedurii se introduce aer sau dioxid de carbon în stomac pentru a facilita distensia stomacului şi vizualizarea leziunilor. Uneori pot fi necesare prelevări tisulare (biopsii) dacă examinatorul consideră necesar. După efectuarea procedurii pacientul nu trebuie nici să mănânce nici să consume lichide timp de o jumătate de oră sau mai mult jn functie de procedurile efectuate.

Cine trebuie sa efectueze o gastroscopie?

-persoanele trecute de 45 ani
– persoanele care prezintă dureri epigastrice (partea de sus a abdomenului), lipsa poftei de mâncare, scădere ponderală
– dureri epigastrice persistente în ciuda tratamentului anterior instituit în acest scop
arsuri retrosternale (simptomatologie de boală de reflux gastroesofagian) care persistă sau recidivează în pofida unui tratament de probă cu inhibitori de pompa de protoni (Controloc, Omeran,ș.a.)
-dificultăți de înghițire
-istoric recent de scaune de aspect negru (melenă) sau vărsături cu sânge
-greaţă şi vărsături persistente de cauză neprecizată
-explorarea anemiilor de cauză neprecizată
documentarea/tratarea varicelor esofagiene la pacienţii cu ciroză hepatică
ingerarea de corpi străini (alimentari sau non-alimentari)

Care sunt complicaţiile gastroscopiei?

Orice act medical de diagnostic sau tratament, conform ghidurilor medicale internaţionale şi naţionale în vigoare, prezintă un anume risc de complicaţii (hemoragie, perforații), dar acestea sunt foarte rare(0.03%).

Daca aveti oricare din aceste simptome vizitati cat mai repede medicul gastroenterolog!

Nu ezitati sa folositi numerele de contact, acestea sunte afisate pentru dumneavoastra.

Ma gasiti la Spitalul Judetean Satu Mare prin programare in Policlinica Veche, Strada Gheorghe Lazar nr 5 ( tel:0261 770 046) sau la Clinica Cezarmed, strada Retezatului nr 27 ( tel: 0755868689 ) sau la Clinica Sfantul Ioan, Baia Mare (0262 206 620)